Translate

16 Ekim 2012 Salı

Quinoa ve Amaranth


Quinoa ve Amaranth içeriğinde gluten bulunmayan ve çölyak hastaları için on numara beş yıldız bir tahıl çeşididir. Quinoa buğdaya rakip ise Amaranth da arpaya rakip diyebiliriz. Birbirlerine o kadar benzemelerine rağmen farklılardır.

Buğdayın kullanıldığı her yerde rahatlıkla kullanılır. çiğ köftesinden, kısırına, dolmasına, pilavına ve ekmeğine kadar herşeyi denenmiştir. Türk damak tadına uygun bir tahıldır. Unundan ekmek makarna biskuvi hazır çorbaya kadar normal unun kullanıldığı hemen hemen heryerde kullanılabilir. Bitkisinin yeşillikleri de salata ve pişirilerek yenmeye uygundur. çiçeği bile çiçek gibidir :)) göze hitap eder, çok güzeldir. Alıştığımız tahıllar gibi çim çeşidi değil daha çok Türkçe'si kazayağıgiller olarak bilinen bitki grubunun bir üyesidir. Yaprakları pancar yaprağı, pazı, ıspanak, ısırgan gibi yemek yapmakta kullanılacağı gibi dolmalık yaprak veya salatalarda da yenilebilir.

Gluten aleyjisi olan ve buğday ürünleri başta olmak üzere bir çok tahılı ve bakliyatı yiyemeyen çölyak hastaları için mükemmel bir tahıldır. Amerika ve Kanada'da üretimi devlet tarafından desteklenmektedir. Quinoa amerikanın gerçek sahipleri kızılderililer tarafından dikilir ve işlenirdi. Onlardan itibaren çeşitleri seçilerek seleksiyona tabi tutulmuş doğal melezleri ile bir çok çeşit üretmiştir.

En yaygın çeşitleri beyaz quinoa'dır. Bunu sarı quinoa, kırmızı quinoa ve siyah quinoa takip etmektedir. her renginin kendi aralarında bile farklı türleri bulunmaktadır. kimi nemi kimi kurağı, kimi sulu tarımı, kimi de susuz tarımı, kimi yüksek rakımları sever, kimi soğuğa, kimi sıcağa daha dayanıklıdır. Buğdayın yetiştirilemediği yerlerde bile yetişebilen quinoa çeşitleri vardır.

Quinoa tohumları üzerinde acı bir madde bulunmaktadır. Böylece kuşlara ve böceklere karşı kendisini korumaktadır. Ham olarak işlenmeden yenilemektedir. Buğday üreticisi nasıl buğdayı kaynatıp suyunu alıyorsa; buna benzer bir işlemden, bazen bir kaç kez geçirildikten sonra kullanılabilir.

Çölyak hastalarının yiyebileceği sınırlı sayıda glutensiz ürün ülkemizde oldukça azdır. Quinoa doğal olarak gluten içermez. Quinoa çeşidine göre değişiklik gösterse de diğer tahıllar gibi iyi miktarda amino asitler, lizin, kalsiyum, fosfat ve demir içermektedir.

Deneyiniz; Bazı kültürlerde her türlü tahıl ve bakliyat tohumu çimlendirildikten sonra tüketilmektedir. Bazen çiğ olarak bazen yağla veya yağsız kavrularak yenilmektedir. Bu şekilde doğal büyüme hormonları ve birçok yararlı vitamin ve mineral açığa çıkmaktadır. Bu şekilde en çok yenilen soya fasulyesini duymuşsunuzdur ama arpa, buğday, fasulye, mısır, mercimek... daha birçok tahıl ve bakliyat tohumu suda bekletilerek çimlendirildikten sonra bazen çimlenir çimlenmez, bazen çimler 5~10cm olduğunda tüketilir. Salatalara ve sandviçlere konulmaktadır. çok yararlı bir tüketim alışkanlığı olduğu söyleniyor.

Yorumlarda talep ederseniz bu bitkinin tohumlarından ortaklaşa alıp, paylaşabiliriz.

6 yorum:

  1. nerde bulabiliriz ki?

    YanıtlaSil
  2. Tazedirekt diye bir site var . Oradan tekin edilebilir

    YanıtlaSil
  3. Tazedirekt diye bir site var . Oradan tekin edilebilir

    YanıtlaSil
  4. Tazdirekt artik kapandi. Migroslarda ve macrolarda bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. Tazdirekt artik kapandi. Migroslarda ve macrolarda bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  6. BEĞENDİK marketlerden tedarik edebilirsiniz

    YanıtlaSil

heyyy lütfen bir yorum eklemeden çıkma...!!!

WinUSB All Language

  WinUSB Downloads   Zip Password 123456   Size 1GB  WinUSB_TR.zip  WinUSB_TR.iso  Türkçe Turkish WinUSB Türkçe  tr-TR Download  WinUSB_AR.z...