Translate

2 Ekim 2017 Pazartesi

Hibiscus cannabinus - Kenaf - Doğal Fiber




Adıyaman gibi tütün dikimi yasaklanan bölgelerde dikilebilecek en değerli ürünlerden biridir

Hibiscus ; Ebe Gümeci, Bamya, Japon Gülü, Ağaç Hatmi, Nar çiçeği, Kenaf gibi bir çok bitki ailesinin ortak adıdır.

Cannabinus ; Latince Cannabis kenevir bitkisine de verilen bir isim, Kenef, lif üretimi, boy, benzer yapraklarından dolayı kenevire benzer. Bu nedenle de Knaf bitkisine Kenevire benzer Hibiscus alnamında Hibiscus cannabinus denilmiştir.

Fakat bu bitkinin ekonomik yetiştiriciliği kenevir kadar kolay değildir. Sulak nemli zengin bir toprak ister, tuz kireç sevmez, çok güneş ister, sıfırın altındaki soğuklara pek dayanamaz. Bu koşullar sağlanmadığı sürece kısa boylu kalacaktır. Ana ürünü fiber benzeri lifleri olduğu için boyu tabiki önemlidir. Lifleri ile su geçirmeyen kumaş, halı, halat, mobilya kumaşı, uçak dahil araç iç dekorasyon kumaşları, araç dış cephe polyester kaplama lifleri, yalıtım malzemeleri gibi bir çok sanayi alanında kullanılmaktadır. Ara ürün olarak lifler çıkarıldığında kalan atık ürünler kağıt, hayvan yeni ve gübre olarak değerlendirilebilir.

2 yorum:

  1. Merhaba, Türkiye'de yetiştirilemez mi yani?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki yetiştirilebilir ve Adıyaman gibi tütünün yasaklandığı yerlerde deneme yetiştiriciliği de yapılmaya başladı

      Sil

heyyy lütfen bir yorum eklemeden çıkma...!!!

WinUSB All Language

  WinUSB Downloads   Zip Password 123456   Size 1GB  WinUSB_TR.zip  WinUSB_TR.iso  Türkçe Turkish WinUSB Türkçe  tr-TR Download  WinUSB_AR.z...