Hangi meyve hangi meyve ile melezlenebilir

Hangi meyve hangi meyve ile melezlenebilir;

Bitkilerde aşı ile melezi çok karıştırıyoruz
Aşıda hiç bir gen alışverişi yaşanmaz, anaç sadece besini kalem dediğimiz gerçek meyveye verir
Melezleme ise tozlaşma, döllenme dediğimiz şekilde olur ve yeni bir çeşit elde etmiş oluruz

Genel olarak 3 çeşit melez var diyebiliriz

1. aynı türün farklı çeşitlerinin melezlenmesi
Örnek; Yeşil elma ile Kırmızı elma melezi

2. yakın akraba türlerin melezlenmesi
Örnek; Kiraz ve Vişne melezi = Vişnap
Bitkilerde F1 melezi genellikle dişiye çektiği için;
Erik (Dişi) ve Kayısı (Erkek) melezi ile aynı çeşit
Kayısı (Dişi) ve Erik (Erkek) melezi
aynı melez meyveyi vermeyecektir.
Erik&Kiraz melezi (Erkek) ve Acı Badem&Şeftali melezi (Dişi) gibi 4'lü 5'li
çok karışık melezler de aşı anacı olarak üretilmektedir
Bu tür melezlemeler GDO değildir, doğanın bir parçasıdır

3. katır melezler
Bu tür melezlemeyi bitkilerde hiç yapmayalım
Bu tür üretimin çok doğru olduğunu düşünmüyorum
Bitkiler arasında da bir görülebilen kısır veya kısmen kısır melezlerdir
Her iki bireyin veya bireylerden birinin kısır olduğu çok yakın olmayan akraba canlıların melezi
Örneğin; at ve katır melezi olan katır her zaman kısırdır
Papağan balığı;
Paratheraps synspilus - Ateş kafa chiclid balığı dişisi ile
Amphilophus citrinellus - Midas chiclid balığı erkeğinin melezidir.
Genellikle erkekleri kısır olur,
dişileri ise; midas, green terror, severum, zebra cichlid balığı erkeğinden yavru verebilirler
Papağan balığı üretimi bir çok ülkede yasaktır 
çünkü bu tür bir çok genetik hastalıkla yaşamak zorundadır, 
hayatı boyunca eziyet çektiği düşünülmektedir

Bitkilerde ilk melezler yani F1 çeşitler daha çok dişi bireye benzerlik gösterir
Sonraki nesillerde çıkacak meyveler ise;
tamamen tesadüflere, baskın genlere veya
en iyilerini seçe seçe bilinçli seleksiyonlara bağlıdır.

Meyvelerin çoğu birbirine akrabadır
Sert çekirdekli meyvelerin hepsi birbiri ile melezlenebilir
Kayısı, Zerdali, Şeftali, Nektarin, Badem, Kiraz, Vişne
Avrupa Erik çeşitleri (yani mürdüm erikleri), Japon erik çeşitleri, can erikleri
Bunların hepsini kendi aralarında melezlemek mümkündür.
Bazen laboratuvar desteği gerekse bile bu destek tüp bebek yönteminden farksız değildir,
yani gdo'lu bir ürün elde edilmiş olmaz

Üzümsü meyvelerin melezleri;
Bu tür melezlerde en meşhur olanları böğürtlen ve ahududu melezleridir

Örneğin farklı mevsimlerde çiçek açan ağaçların polenleri uygun ortamlarca canlı olarak saklanır ve melezlenmek istenen ağaç çiçek açtığında çiçekteki dişi organ döllenir
Kayısı&Erik melezleri, Erik&Şeftali melezleri, bunların birbirleriyle melezleri veya bunların acı badem ile tekrar melezlenmesiyle ortaya çıkarılan aşı anaçları meşhurdur.
Tozlayıcı çeşit gibi uygun ortam sağlanırsa bunlardan meyve bile alınabilir
Bazıları çok lezzetli olmasına rağmen ekonomik olarak bereketli çeşitler değildir.

Yumuşak çekirdekli meyvelerin de bazıları birbirleri ile melezlenebilir
Örneğin; malta eriği ile muşmula melezi denenebilir.
Elma, Armut, Ayva ve Ahlat çeşitlerinin de
kendi aralarında melezlenmesi ile elde edilen aşı anaçları mevcuttur.
Sert çekirdekli meyvelerin aksine
yumuşak çekirdeklilerin melez meyveleri lezzet olarak pek makbul değildir
Fakat kök yapısı her melezde daha da gelişeceği için aşı anacı olarak çok değerlidirler

Dikkat : Sert ve yumuşak çekirdekli meyvelerin acı çekirdeklerinde acı tadı veren madde Siyanür'dür. ZEHİRLİDİR
örneğin; beş, altı tane acı badem bir olgun insanın ölümüne neden olabilir.
bazı kayısıların acı çekirdekleri kaynayarak acısı alınmış olsa bile 
çok az da olsa acısı hissediliyorsa 7 yaşından küçük bebekleri ölümüne neden olabilir 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hibiscus Sabdariffa - Nar Çiçeği - Afrika Bamyası - Kerkede

Quinoa ve Amaranth

Hibiscus cannabinus - Kenaf - Doğal Fiber